*sinucigasul-16La o asemena distribuţie te prind fiorii când trebuie să te instalezi înăuntru şi trebuie să diseci. Când ştii că trebuie să analizezi Dan Puric, Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buză, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin/ Ana Macovei, Vitalie Bichir, Alexandru Nedelcu şi Nikita Dembinski. – e de groază.

În fine, depăşim momentul.

Spectacolul este foarte bun din punct de vedere tehnic. Cel puţin distribuţia nu e degeaba. Sunt actori “at their best” şi asta nu e puţin lucru.

Altfel,  scenografia e nulă sau ca să nu jignesc, greoaie, greu expresivă, regia e apatică, nimic spectaculos.

Însă când vine vorba de ce fac actorii pe scenă lucrurile încep să aibă sens.

Puric face tehnic un rol perfect. În energie are mici fluctuaţii şi în implicare se clatină. Dar Puric pare deja un orator nu un actor. Orice înseamnă asta.

Costel Constatin e sănătos tun. Metaforic spus.  Îl iei de-acolo şi îl pui acolo instantaneu. Tehnic e impecabil.

Adela Mărculescu şi Doamna Ilean Olteanu sunt pline de viaţă şi îl înnebunesc pe Puric. Aduc întreaga partitură la un alt ritm şi tehnic sunt perfecte.

Bodochi e în nota personală, la care cred că a ajuns numai datorită experienţei şi valorii. Nu cred că voi apuca să îl văd vreodată pe Marius Bodochi implicat în ceva alta decât propria performanţă pe scenă.

Marius Manole  e exact de acolo şi nu se lasă până nu colorează în fiecare nuanţă posibilă scena şi apariţia sa. Semnele probabile ale unui mare actor. În rol secundar, Manole cere încă foarte mult de la el şi de la noi. Poate totuşi prea mult. Încă nu m-am hotărât.

Tania Popa aduce energia unui întreg şir de personaje feminine din teatrul românesc. E fabulos şi puţin ne-credibil. Fără un ochi avizat rişti să fi deranjat iar un ochi avizat presuspune aici cunoştinţe de spectacologie a teatrului românesc. Uf!

Mai avem un cuplu pe scenă, bun, dar cu distribuţia nominal analizată ne oprim aici.

Revenind la spectacol în sine, încep problemele. Ceva nu funcţionează bine deloc în sala Amfiteatru a TNB-ului. Cu excepţia Reginei Mamă parcă sala încurcă regizorul mai degrabă decât îl ajută.  Circularitatea scenei sau poate simplu sentimentul de amfiteatru şi ataşamentele care vin cu acest concept fac totul să pară sec, kitch-os aproape. Butaforie. Fals. Fie scenografia nu a fost deloc inspirată fie s-a limitat la posibilităţi, dar în continuare sufăr după ce văd soluţiile propuse de regizorii care montează la Amfiteatru.

În fine, ca să nu critic ne-constructiv, sugerez fin o atentă împărţire a spaţiului şi o mare atenţie la gradul de umplere a scenei moment după moment.

Altfel, substanţial piesa ne duce pe meleaguri foarte proprii. Ne recunoaştem pe-acolo. Nu e complicat. Omul sub presiunea societăţii, identitate, reponsabilitate. Cazul care îmi vine în minte este cel al unui om care şi-a postat pe youtube un filmulet în care s-a spânzurat. Iar oamenii, crezând că este o glumă, un experiment, l-au încurajat. Însă acel om chiar s-a spânzurat.

Regizorul Felix Alexa face iar abuz de putere, ne ia pe sus cu numele tari. Însă spre deosebire de alte montări, de data asta nimereşte (rezultat al valorii sale desigur) reţeta câştigătoare. Chiar dacă bănuiesc, ştie că se plasează pe sine în plan secund. Oricum, chiar dacă nu performează nemaipomenit, numai Domnia-sa putea produce aşa ceva.

Până la urmă o montare folositoare, poate cu iz comercial prea pronunţat, dar am apreciat ceea ce era de apreciat. Cred, cel puţin.

Rămânem cu cronica groazei.

pt.m.

Pt. foto complimente Teatrul National Bucuresti. Fotograf: Tudor Predescu. Foto apartine TNB. O institutie care ne respecta. Si se respecta.

Reclame
Comentarii
 1. Patrumi spune:

  Aveti intrebari? Nu? Nimeni? Nu raspunde nimeni?

 2. Rǎzvan Zlǎvog spune:

  Haideti chiar nimeni nicio intrebare?Pai ce facem aici?

 3. Patrumi spune:

  Asta pentru ca ne-ai dat tu raspunsurile. :)

 4. Ralucz spune:

  l-am vazut si eu pe Marius Manole in „Ioana si focul” saptamana trecuta la festivalul de la Brasov…imi place mult…ma bucur ca mai merg oamenii la teatru

 5. Rǎzvan Zlǎvog spune:

  Si eu ma bucur. Daca nu se mai duc i’m out of job :)

 6. cristinutza spune:

  pai n-avem intrebari ca l-am vazut de 2 ori pana acum si deja am luat bilet sa-l mai vad odata dupa sarbatori. :)

 7. Ioana Smara spune:

  In apararea scenografilor care monteaza, au montat si vor monta- aproape orice gen de piesa-in sala amfiteatru, trebuie sa iti spun ca e o scena chinuitoare!!! Nu am vazut spectacolul, dar nu imi este greu sa-mi imaginez de ce, cel putin din punct de vedere al scenografiei, ceva nu merge.(cu toate ca, daca ar fi sa fiu sincera imi dau seama de ce nu merge si din alte puncte de vedere- si nu ma refer la actori…) Ce nu inteleg eu e preferinta lui Felix Alexa pentru sala asta! E una dintre cele mai nepotrivite scene pentru un spectacol modern; te limiteaza, te inhiba, e mica si rece. Nu se pot face decat decoruri conventionale si schematice acolo sau poate nu vad si nu am vazut eu nici o solutie care sa ma raviseze. Da, Regina Mama e altceva, dar nu pot spune ca pe intr-un alt context (de exemplu sala atelier) nu ar fi fost mult mai bine… Personal, prefer sala atelier, bulandra-gradina icoanei si orice alt tip de spatiu care ofera o libertate mai mare de exprimare si posibilitatea de a pozitiona publicul diferit de la o montare la alta -vezi ce face Sibiul, scena noua de la Iasi, montarea lui Afrim la Timisoara (Boala Familiei M), etc

 8. Anonim spune:

  de ce aveti asa o pararere proasta despre spectacol?

  • Razvan Zlavog spune:

   Nu am o parere proasta despre spectacol. Am o parere ca orice parere, cu bune si cu rele, unele foarte bune, altele foarte rele.

   • Razvan spune:

    Mentionezi ca regia e apatica…apoi ca, desi nu performeaza nemaipomenit, numai Domnia-sa putea produce asa ceva…nu crezi ca e o contradictie cam mare in termeni?

    Daca regia e apatica, etc. cum se explica …ca numai Domnia-sa putea produce asa ceva…e o logica un pic schioapa, nu crezi? …si toti actorii sunt cam de „acolo” :)

 9. Razvan Zlavog spune:

  Nu e o contradictie. E o ironie „umpic” cam groasa. Asa cum ai spune despre Woody Allen ca desi uneori e mai mult decat stupid, e clar ca numai el poate fi stupid la un asemenea nivel. Si numai stupiditatea inalta isi poate permite sa distribuie super actori dupa bunul lui plac. (sper ca imi amintesc bine de acum 3 ani ce am vrut sa spun…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s